Je brein linkt onbewust zaken die vaak gekoppeld worden, zoals ‘Marokkaan’ en ‘criminaliteit’

Het populairwetenschappelijke tijdschrift Quest publiceerde in haar decembernummer een bijdrage over onbewuste vooroordelen en hoe we deze kunnen veranderen. Het artikel heeft als titel ‘Ongemerkt racistisch’. Elly Posthumus was de journalist-interviewer van dienst.

Er is ook een link naar de test die onbewuste vooroordelen meet.

Het interview begon met een ervaring die Elly enkele maanden ervoor had: “Ik zie vanuit mijn huiskamerraam vier Marokkaans ogende jongens én een meisje met de wielen van een auto prutsen. In de avond. Is dat wel in de haak?”

Doorheen het interview komen we erachter dat onbewuste vooroordelen wel degelijk een rol speelden in wat er zich daarna afspeelde. Want Elly heeft de jongeren wel degelijk gaan aanspreken, weliswaar met een smoesje. Maar wie het gehele verhaal wil lezen, moet het tijdschrift er bijnemen.

Het is natuurlijk moeilijk om onbewuste denkbeelden zelf te veranderen. Het gaat om bewustwording. Dit is niet een knop die je gewoon even omzet, maar een langdurige proces.