Een jaar na de aanslagen

Naar aanleiding van de eerste verjaardag van de verschrikkelijke aanslagen in Brussel en Zaventem schreef ik samen met Emma Onraet een opiniestuk in KNACK.

We wezen daarin op de stijging van vooroordelen door zulke aanslagen. Terrorisme leidt tot een toenemend negatief sentiment ten opzichte van moslims, alsook tegenover andere etnische en culturele minderheden.

Vooral de vooroordelen tegenover moslims dreigen door het dak te gaan. Vandaar de noodzaak aan positieve verhalen, zoals Hassan Elouaf, een technicus op de luchthaven en moslim, die in de verwoeste vertrekhal zich ontfermde over Walter Benjamin, een Brusselse jood die zwaar gewond was geraakt en een been verloor.

Of Mohamed El Bachiri, de echtgenoot van een van de slachtoffers van de aanslagen. Uit liefde voor haar, schreef hij het boek ‘Mijn jihad van de liefde’. Het werk is een ontroerende ode aan vredevol samenleven.

Kan het dan nog ironischer dat net die dag in Londen een terrorist vier mensen vermoordt?

Hoe ver reikt de veerkracht van de multiculturele samenleving? Kan deze samenleving de aanslagen overleven?