Neemt racisme toe, of niet?

In KNACK verscheen dit opiniestuk. Het is zonder kosten te bekijken.

Waar ligt de grens van wat ‘racisme’ genoemd wordt? Als we die grens ver genoeg leggen, is iedereen racist.

Misschien dat het daarom beter is om zuinig om te springen met dit beladen woord. En zeker om niet alle feitjes op te blazen tot racisme.

In een interview Rik Torfs dat in december in KNACK verscheen, las ik: “… nultolerantie is nergens goed voor. … Is het werkelijk even erg om één kilometer per uur te snel te rijden, als om zestig kilometer per uur over de snelheidsaanduidingen te gaan?   Voor wie nultolerantie verdedigt, is er geen verschil.”

Wel, diegene die nultolerantie bepleit voor stoornissen in het interculturele verkeer, is als iemand die met een vergrootlas mensen beboet die een kilometer per uur teveel rijden.  Dat smaakt wrang en onrechtvaardig, om zo op de bon te vliegen.

De stelling in dit opiniestuk is dus dat er steeds minder mensen zijn die als gekken door de interculturele straten scheuren.